Ahju puhastus! Seda tegevust oleme me kõik edasi lükanud nii kaua kui võimalik!
Aga ühel hetkel hakkab juba kõrbe haisu tulema, kui teeme järgmist ahjupraadi. Sel hetkel saame aru, et on aeg ahju puhastamiseks.
Kas ka sina oled sellist olukorda juba kogenud?
Järgnevast artiklist saad lugeda:
- Kui tihti ma peaksin oma ahju puhastama?
- Miks on puhas ahi oluline?
- Missugused võimalused on olemas ahju puhastamiseks?
- Mis on pürolüütiline puhastus ?
- Mis on katalüütiline puhastus ?
- Kuidas käib korrektne ahju puhastus ?
- Mida soovitavad eksperdid?
- + ENNE JA PÄRAST PILDID!
- Video
Kui tihti ma peaksin oma ahju puhastama?
On kolm olulist märguannet, mil on aeg oma ahju puhastama hakata.
- Esimene: üldine välimus
Kas märkate põhjas koorikut või jääke?
Kas uks on kaetud pritsitud täppide või määrdumisega?
- Teine: lõhn
Kui ahju tööle pannes, on teistsugune lõhn. Tunnete, et teie nina tõmbab kõrbe lõhna. See tähendab, et ahju sees on püsima jäänud rasv, mustus või toidujääkmed.
- Ja viimane: suits
Puhas ahi ei tohiks suitseda ega haiseda, see märk on selge põhjus mustuse kogunemisest.
See, kui sageli ahju kasutate, mõjutab seda, kui sageli peaksite seda puhastama.
Aktiivsete kokkade ja pagarite jaoks, kes ahju regulaarselt kasutavad, on üldine rusikareegel, et iga kolme kuu tagant tuleb teha sügavpuhastus.
Kui kasutate oma ahju harva (näiteks paar korda kuus), siis piisab 1-2 korda aastas sügavast ahju puhastusest.
Muidugi soovitame pöörata tähelepanu ülalloetletud märkidele ja kui midagi peaks tekkima, ärge lükake edasi puhastust vaid seetöttu, et teie viimasest pole nii kaua möödas.
Miks on puhas ahi oluline?
Kuigi see pole kindlasti glamuurne ülesanne -ja see võib hõlpsasti olla mõtteist ja silma alt eemal olev asi- ahju korrapärane puhastamine mõjutab selles küpsetatava toidu kvaliteeti.
Mõtle sellele, et mis tahes kleepunud rasva või mustuse aroomid võivad mõjutada valmistatavat rooga.
Missugused võimalused on olemas ahju puhastamiseks?
On olemas kolm võimalust:
- pürolüütiline puhastus
- katalüütiline puhastus
- käsitsi puhastus
Isepuhastus on kasulik tööriist siis ja ainult siis, kui teie ahi on mõõdukalt määrdunud.
Kui kasutate ahjupuhastus reziimi siis lukustub ahju uks ja temperatuur tõuseb võimalikult kõrgele tasemele.
See kuumus aitab sulatada ja eemaldada rasva ja toidujääkmed, aga kui teie ahju põhjas on suur kogus jääkmeid, siis see reziim võib olla ohtlik. Kuna üksteise peale kogunenud toidujääkmete kogus võib süüdata tule ning hakata tekitama suurt kogust suitsu- kõige halvimal juhul põletada maha teie köögi.
Tuleme tagasi -lõhna- juurde. Kui teie ahju puhastamisest on möödas liiga pikk aeg ja ahju kogunenud mustust on liiga suures koguses, siis enda ohutuse pärast, pane kätte kindad ja hakka aga käsitsi küürima!
Mis on pürolüütiline puhastus?
Pürolüütiline puhastus seisneb ahju kuumutamises kuni 500º C, põletades rasva, soola, suhkru ja muu kogunenud mustuse.
Pürolüüsiga ahjud on ka enamasti kasutamise käigus pisut ökonoomsemad tänu paremale isolatsioonile ja 4-kordsele ukseklaasile. Peab ju 500º C sisetemperatuuri käigus olema välistatud ümbritseva mööbli kahjustused või enese ärapõletamine vastu kuuma klaasi.
Pürolüüs ei eelda spetsiaalset ahju emaili, ainuke nõue on tavalisest kõrgem kuumusetaluvus. Pürolüüsi kannatav email on kasutusel pea kõigis pyroluxe ahjudes.
Peale puhastusprogrammi lõppemist saate lihtsa vaevaga ära pühkida tekkinud tuha, ning ahi ongi puhas.
Pürolüütilisel puhastusel on oluline eelis – see toimib kogu ahju eluea jooksul ja peale iga puhastamist on ahi seestpoolt samaväärne uuega.
Mis on katalüütiline puhastus?
Katalüütiliselt puhastuv ahi on varustatud äravõetavate siseseintega, mis on kaetud mikropoorse emailiga.
See imab, oksüdeerib ja lõhustab rasvu; katalüütiline puhastus ahjus rakendub tööle toiduvalmistamise ajal 230ºC juures. See tähendab, et eraldi puhastusrezhiimi pole vaja käivitada, kui ahju aeg-ajalt kõrgemal temperatuuril kasutada.
Mõne aasta möödudes katalüütulise puhastumise võime väheneb ja lõpuks ammendub; sel juhul tuleks seinad välja vahetada.
Ahju klaas, põhi ning restid ei puhastu katalüütiliselt ning vajab ikkagi käsitsi puhastamist.
Kuidas käib korrektne käsitsi ahju puhastamine?
Esimese asjana soovitame ahjust välja võtta kõik võimalikud restid. Reste puhastage käsitsi kuna liialt kõrge temperatuur võib kahjustada resti värvust.
Ahjuplaadi võite jätta puhastusreziimiks ahju aga ahju küljes rippuvad rätikud või muud esemed soovitame kaugemale tõsta!
Alati puhastage ahjuklaas enne puhastusreziimi alustamist!
On olemas erinevatel ahjudel, erinevad puhastus reziimid. Alati enne puhastamist lugege oma ahju originaal kasutusjuhendit, et olla kindel! (kui kasutusjuhend on kaduma läinud siis otsige netist oma ahjutüübi järgi kasutusjuhend)
Enamus ahjudel on isepuhastusreziimi aeg u 2h.
Palun ärge lahkuge kodust, selle aja vältel, kuna kui midagi peaks valesti minema siis saate kiirelt tegutseda.
Kui see aeg on möödunud siis laske ahjul täielikult maha jahtuda ning avage seejärel uks. Ahjus näete valge pulbri taolist ainet. Selle saate puhastada niiske mikrolapiga.
Mida soovitavad ahju puhastuse eksperdid?
- Tavalise emailsisuga ahju üldisel puhastamisel soovitame kasutada Nanomaxi poolt välja töötatud puhastusvahendi kontsentraat Onesystem!
Loe lisainfot & kasutusjuhendit SIIT!
- Aga kui Teie ahi on väga suure mustuskihi all siis soovitame kasutada extra tugevat üldpuhastusvahend K1 Kontsentraati!
Loe lisainfot & kasutusjuhendit SIIT!
Neid tooteid ostes saate tasuta kaasa kvaliteetse 1L spray pudeli, et aine kasutamine mööduks hõlpsasti!
PILDID
Rest enne puhastamist
Rest pärast puhastamist
Ahjuplaat enne puhastamist
Ahjuplaat pärast puhastamist
Ahjuklaas enne puhastamist
Ahjuklaas pärast puhastamist
VIDEO tugeva mustuse puhastamisest K1’ga!
Lisainfo saamiseks võtke ühendust meie klienditeenindusega!
Nanomaxi